Kuchnia

Mięso Kurczak Indyk Kaczka

Kurczak nadziewany ryżem i papryką

składniki:

duży kurczak - 1 sztuka
Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
ryż - 30 dekagramów
czerwona papryka - 0.5 sztuki
żółta papryka - 0.5 sztuki
jajko - 2 sztuki
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
świeżo mielony biały pieprz
mieszanka ziół prowansalskich - 2 łyżki
sok z 2 cytryn
roztopione masło - 10 dekagramów


Natrzyj kurczaka ziołami, pieprzem i solą. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę.

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1/2 litra wrzątku i ugotuj w nim ryż.

Pokrój papryki w paski, następnie wymieszaj z ryżem i żółtkami. Dodaj połowę roztopionego masła (lub margaryny), przyprawę Delikat Knorr i pianę ubitą z białek.

Wymieszaj masę, napełnij nią kurczaka, po czym zszyj bawełnianą nicią wszystkie otwory.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj kurczaka pozostałym masłem. Piecz około godziny, polewając sosem spod mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation