Kuchnia

Potrawy

Pasta z pieczonych bakłażanów i papryk z serem feta


posób przyrządzania:

1 W moździerzu ugniatamy dokładnie czosnek z solą, bardzo powoli wlewamy olej, cały czas ubijając, aż całość zamieni się w gładką pastę.

2 Na ruszcie układamy nakłute widelcem bakłażany oraz papryki, pieczemy, aż skórka się lekko przypali, a bakłażany i papryki całkowicie zmiękną.

3 Wkładamy papryki na chwilę do papierowej torby, by odwilgły, następnie obieramy je ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy na desce.

4 Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, łyżką wyjmujemy miękki miąższ na deskę i siekamy go, razem z posiekaną papryką i pastą czosnkową wkładamy do moździerza (lub miksera) i ubijamy na gładką pastę. Dodajemy sok z cytryny.

5 Ścieramy na tarce o grubych oczkach pomidory do miski z bakłażanami i papryką, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekane orzechy, ser i natkę, mieszamy. Podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation