Kuchnia

Potrawy

Składniki
1 jajko
1 szklanka maślanki
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki tartej marchewki
2 szklanki mąki
1 szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
100 g kremowego twarożku
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie
Mąkę, sól, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Dodajemy cukier i cynamon. Następnie do mieszanki dodajemy także maślankę, mleko, jajko oraz olej. Całość mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy startą marchew, mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oleju i smażymy niewielkie placuszki. Gdy placuszki zaczną się rumienić, odwracamy je na drugą stronę.
W miseczce mieszamy ze sobą twarożek, cukier puder oraz mleko. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać więcej mleka.
Usmażone placuszki polewamy sosem. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation