Kuchnia

Potrawy

Sałatka z grillowanym serem halloumi
z cukinią, szparagami i sosem morelowo - tymiankowym

Składniki na 2 porcje:
dwie garście młodych listków botwinki, umytych i osuszonych
pęczek zielonych szparagów
mała cukinia, umyta i pokrojona w talarki
serek halloumi
2 łyżki obranych pistacji
oliwa z oliwek
sól do smaku
Szparagi umyć pod bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą z oliwek delikatnie oprószyć solą, grillować kilka minut na rozgrzanej patelni grillowej. Podobnie przyrządzić talarki cukinii. Ser halloumi pokroić w plastry, z obydwu stron posmarować oliwą z oliwek, grillować z każdej strony ok. 3 minut. Na talerz wyłożyć listki botwinki, zgrillowane warzywa i ser, posypać pistacjami, podawać z sosem morelowo – tymiankowym.

Sos morelowo - tymiankowy:
4 dojrzałe morele
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek białego wina
3młyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu wuster
1 łyżka świeżych listków tymianku
sól i pieprz do smaki
Morele wrzucić do rondelka z grubym dnem, zalać sokiem z cytryny i białym winem. Całość gotować na małym ogniu do momentu, aż z owoców utworzy się marmolada, od czasu do czasu zamieszać. Przetrzeć przez sito wyrzucając skórki, ostudzić. Do morelowego musu dodać oliwę z oliwek, miód, sos Worcestershire oraz listki tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation