Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowa chmura

Składniki :
(na tortownicę o śr 18cm)
125 g gorzkiej czekolady
60 g masła
3 jajka
40 g brązowego cukru
50 g cukru
1 łyżka likieru kawowego
ok 350 ml słodkiej śmietanki 30-36% (kremówki)
2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
1 łyżka gorzkiego kakao do oprószenia

Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i jednolita zestawiam z garnka do przestudzenia.
2 białka ubijam na sztywną pianę z białym cukrem.
Żółtka i pozostałe jajko ubijam w drugiej misce na puszysty krem z brązowym cukrem. Na koniec dodaję likier.
Do powstałej masy stopniowo wlewam roztopioną czekoladę z masłem nie przerywając ubijania. Gdy masy się połączą, dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam łopatką.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczam. Wykładam masę i piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Studzę na blacie. Ciasto po wyjęciu z piekarnika mocno opada i pęka. Tak ma być.
Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Ostudzone ciasto wypełniam bitą śmietaną i oprószam gorzkim kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation