Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szarlotka po amerykańsku

Ciasto:
2 i 1/3 szklanki (350 g) mąki pszennej
185 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
sól

Nadzienie:
800 g twardych jabłek, np. szara reneta
1 szklanka (125 g) cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
sok z 1 cytryny
1/4 kostki (50 g) masła
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy

1 jajko do posmarowania
1 łyżka cukru lub cukru perlistego do posypania

Przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z mąką, cukrem pudrem i szczyptą soli (możesz też użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne - podsyp mąką. Ciasto podziel na pół, uformuj dwie kule, lekko je spłaszcz, osobno zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Formę o średnicy ok. 23 cm lekko natłuść i oprósz mąką.
Przygotuj farsz: jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, gałkę, mąkę i całość wymieszaj.
Oba kawałki ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie). Pierwszy na okrąg o średnicy większej o mniej więcej 8 cm niż forma i pierwszy przełóż do formy. Dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij, pozostaw 2 cm ciasta wystające poza brzegi.
Ciasto wyłóż farszem, wyrównaj i na wierzch ułóż kawałki masła. Brzegi ciasta zmocz pędzelkiem i na szarlotkę nałóż drugą część rozwałkowanego ciasta. Zlep razem wystające brzegi ciasta i ?zamknij? farsz w środku. Nożem natnij wierzch w czterech miejscach i zrób krzyżyk na środku, aby podczas pieczenia para miała ujście. Wierzch szarlotki zwilż wodą (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 50-60 minut, aż wierzch ciasta się lekko zrumieni. Po wyjęciu odstaw na 10 minut, podawaj na ciepło np. z lodami waniliowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation