Kuchnia

obiady

BURGERY DROBIOWE z KOLENDRĄ
Składniki
na 8 sztuk

500g zmielonego udźca indyka
Jajko
2 płaskie łyżki otrębów owsianych (u mnie ze zwiększoną zawartością błonnika)
Duża garść świeżych listków kolendry
Jedna stara cebula
Jedna cebula z dymki z kawałkiem szczypioru
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Około 3 łyżek oleju rzepakowego



Przygotowanie

Kolendrę, cebule i szczypior szatkujemy i dokładamy do mięsa. Wbijamy jajko i sypiemy przyprawy. Dobrze mieszamy ręką wszystkie składniki. Na koniec dodajemy otręby, po łyżce - tak aby całość była zwarta, ale nadal wilgotna. Rozgrzewamy patelnię grillową, polewamy łyżką oleju i rozprowadzamy go po całej powierzchni smażenia. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy burgery i na wolnym ogniu smażymy przez 5-7 minut. Następnie przekładamy na drugą stronę i zakrywamy (nieszczelnie), tak aby wzrosła temperatura. Dzięki temu burgery będą zrobione w środku i soczyste. Smażymy tak kolejne 5-7 minut. Czasem dociskamy burgery, możemy też podlać ciut tłuszczem jeśli trzeba. Po pierwszej usmażonej partii, myjemy patelnię i zaczynamy smażyć drugą partię burgerów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation