Kuchnia

Wypieki na słodko

80 ml (70 g) cukru pudru
50 ml (45 g) brązowego cukru
1 duże jajko
sok i skórka z 1 cytryny
50 ml naturalnego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
120 ml sosu jabłek
250 ml (135 g) mąki z proszkiem do pieczenia
5 ml (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
150 g mrożonej mieszanki z owoców leśnych
cukier puder, do posypania
Sos:
45 ml (40 g) brązowego cukru
miąższ z 2 marakui
wyciśnięty sok z cytryny


Ubij razem cukier i jajka. Dodaj skórkę i sok z cytryny, jogurt oraz sos z jabłek.
2
Do jogurtu dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Nie mieszaj za długo. Jeżeli sos jest zbyt suchy, dodaj dodatkową ilość sosu z jabłek, aby miał on płynną konsystencję.
3
Dodaj owoce leśne na posmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia lub naczyń czy też kubków. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku od 20 do 30 minut, w zależności od rozmiaru naczynia lub naczyń, których używasz.
Temperatura piekarnika: 180 C.
4
Sos: Rozpuść cukier z owocami na małym ogniu. Gotuj na wolnym ogniu i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Gdy puddingi są już gotowe, schłodź je trochę, posyp cukrem pudrem i podawaj z sosem z marakui.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation