Kuchnia

Wypieki na słodko

Ciasto z cukinią, orzechami i czekoladą
na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm

230 g cukinii
125 g miękkiego masła (użyłam tłuszczu roślinnego)
160 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)*
3 jajka
80 -100 g jogurtu (użyłam owczego)
2 łyżki rumu lub amaretto (lub dwie dodatkowe łyżki jogurtu)
250 g mąki
1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny (lub pomarańczy)
1 łyżeczka cynamonu (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
50 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
75 g orzechów włoskich
75 g gorzkiej czekolady

*więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciasta

*
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Cukinię omyć, osuszyć i zetrzeć (ścieram na małych otworach), odcisnąć nadmiar soku. Orzechy zrumienić na suchej patelni. Posiekać czekoladę i orzechy.
Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, a następnie dodawać po jednym jajku dalej ucierając (na koniec dodać cynamon / wanilię i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy). Dodać rum / amaretto a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz zmielone orzechy, na przemian z jogurtem. Na koniec dodać startą cukinię, posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać, wlać masę no natłuszczonej i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem) formy i piec ok. 50 – 55 minut. Pozostawić ciasto na chwilę w wyłączonym piekarniku (drzwiczki lekko uchylone) a następnie studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation