Kuchnia

Wypieki na słodko

Salimki

Porcja na blaszkę 22/22 cm

350 g orzeszków ziemnych niesolonych
około 8 łyżek miodu
200 g ciemnej czekolady
200 g białej czekolady
garść chrupek orzechowych do dekoracji
Obrane orzeszki ziemne zmiel za pomocą blendera.
Stopniowo dodawaj miód, aż masa orzechowa przestanie być sypka, a stanie się kleista.
Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch plastikową szpatułką.
Ciemną czekoladę połam na kawałki, przełóż do garnuszka i wstaw do drugiego rondelka z wrzątkiem, lub gotującą się wodą. Kiedy czekolada się rozpuści, wylej ją na wierzch masy. Schowaj do lodówki na godzinę. Po tym czasie obie warstwy powinny stężeć.
Wyjmij z lodówki i przewróć na drugą stronę. Polej białą, płynną czekoladą ( również rozpuszczoną w kąpieli wodnej ) i udekoruj chrupkami orzechowymi. Możesz również zrobić wzorki z ciemnej czekolady.
Znów wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Gotowe salimki wyjmij z lodówki, odczekaj 15 – 30 minut i pokrój na kawałki. Przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation