Kuchnia
Wypieki na słodko
Składniki:
Biszkopt (na 2 torty)
1/3 szklanki mąki pszennej razowej (u mnie graham 1850)
2/3 szklanki mąki pszennej luksusowej
4 jajka (osobno żółtka i białka)
2/3 szklanki fruktozy/cukru brzozowego
1 łyżeczka esencji waniliowej lub rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania mrożonych owoców (u mnie mieszanka jagód, truskawek, malin) lub świeżych
1 litr galaretki owocowej (+0,5 litra jeśli biszkopt ma być “przesiąknięty”, tak jak na zdjęciach)
dodatkowo:
3-4 łyżki serka mascarpone
1-2 łyżeczki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub rumu/likieru owocowego)
świeże owoce do przybrania (borówki, maliny)
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z połową cukru brzozowego na sztywną pianę. Odstawić.
Żółtka ubić z drugą połową cukru brzozowego na kogel mogel. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz ubite białka. Wymieszać.
Formę do ciasta o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę biszkoptową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170-180 stopni) i piec 30-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby lekko przestygło, a następnie wyjąć z formy, usunąć papier i położyć na kratce aby odparowało i wystygło.
Jak ciasto będzie już chłodne przekroić je na 2 prostokątne placki.
Jeden placek biszkoptowy włożyć z powrotem do blaszki, w której się piekł. Na wierzchu rozsypać grubą warstwę zamrożonych owoców (lub świeżych) i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotować krem do ozdobienia tortu. Ser mascarpone zmiksować z dodatkiem syropu z agawy i esencji waniliowej.
Zastygnięty tort udekorować kremem z mascarpone i świeżymi owocami.
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