Kuchnia

Naleśniki

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Naleśniki:

2 jajka
2 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mleka
szczypta soli
olej do smażenia

Nadzienie:

4 duże jabłka
2 łyżki cukru (lub miodu)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
szczypta cynamonu
garść rodzynek lub śliwek suszonych
cukier puder do posypania
bita śmietana do podania



Naleśniki: Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli i mąką. Na rozgrzanym oleju (niewielkiej ilości) na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Nadzienie: Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Skrapiamy sokiem z cytryny, umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier, masło, cynamon, rodzynki i/lub pokrojone śliwki suszone i dusimy wszystko kilka minut, aż jabłka zmiękną.
Na każdy naleśnik wykładamy porcje podduszonych jabłek, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Wierzch naleśników posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation