Kuchnia

Naleśniki

Crepes Suzette
120 g mąki
1/4 łyżeczki soli
30 g cukru pudru
2 jajka
250 ml mleka
60 ml wody
30 ml likieru pomarańczowego - Cointreau
30 g roztopionego masła
Sos pomarańczowy
85 g masła
55 g cukru pudru
skórka starta z pomarańczy
skórka starta z cytryny
sok z pomarańczy i cytryny
60 ml Cointreau
2/3 szklanki soku z cytryny
brandy do zapalenia
cząstki pomarańczy do przybrania
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z cukrem i solą do miski. Zrobić dołek, wbić jajka - zmiksować. Wlać wodę i likier pomarańczowy oraz mleko. Odstawić na minimum 30 minut.
Gdy ciasto odpocznie, dodać rozpuszczone masło.
Smażyć naleśniki na średnim ogniu do zrumienienia.
Przygotować sos.
Masło stopić na dużej patelni lecz na małym ogniu. Dodać cukier, skórki z owoców. Przesmażyć kilka minut. Wlać alkohol - chwilę odparować. Wlać sok z cytryny i pomarańczy. Gdy sos się połączy i częściowo odparuje, włożyć naleśnik, poruszać patelnią by cały obtoczył się w sosie, złożyć na pół i znowu na pół. Zsunąć na brzeg patelni i to samo zrobić z kolejnymi (nie zdejmując gotowych naleśników z patelni tylko układając je dookoła patelni).
Jeśli chcemy podpalić naleśniki należy rozgrzać w rondelku lub na łyżce cedzakowej alkohol i zapalonym polać naleśniki. Udekorować cząstkami pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation