Kuchnia

Naleśniki

Naleśniki Suzette

czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

pyszne naleśniki (dwa na osobę, przepis powyżej)
trzy–cztery pomarańcze (z jednej będzie nam potrzebna starta skórka, z pozostałych sok, ostatnią kroimy na czastki)
trzy czwarte szklanki cukru
dla ortodoksów i lubiących flambirowanie (zaraz wyjaśnię) kieliszek spirytusu lub rumu
opcjonalnie lody waniliowe – wspaniale się komponują z resztą
Do szerokiego rondla o grubym dnie wsypujemy cukier. Czekamy aż sie rozpuści, po czym zachowujemy czujność jak myśliwy – leśnik, bo skarmelizowany cukier nie może się spalić. Jak ma już złoty kolor i się w większości rozpuścił, zalewamy go sokiem z pomarańczy i dodajemy startą skórkę. Sos się teraz musi zredukować, czyli pozbyć się połowy objętości przez odparowanie. Gdy to nastąpi, wkładamy do rondla cztery naleśniki złożone w koperty. Jak nasiąkną płynem, zdejmujemy po dwa na talerz, polewając całym likierem z rondla. Teraz nastąpi rzeczone flambirowanie. Polewamy naleśniki alkoholem i ostrożnie podpalamy. Nie będzie to wielki ogień, po kilkunastu sekudnach zgaśnie, zostawiając po sobie aromat. Dodajemy gałkę loda i czastki pomarańczy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation