Kuchnia

Naleśniki

Deserowe placuszki
Składniki:
50 dag białego sera (3 x mielony)
5 jajek
½ szklanki kwaśnej śmietany kremowej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
Szczypta soli
Oliwa i masło do smażenia
Cukier puder z cynamonem do posypania, ewentualnie duszone jabłka z rodzynkami w miodzie i cynamonie.

Białka ubijamy na gęstą pianę z 1 łyżką cukru. W malakserze ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, dodając stopniowo ser i śmietanę. Wykładamy do miseczki, dodajemy pianę z białek, przesypujemy mąką i drewniana łyżką wyrabiamy delikatnie jednolite ciasto.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Gdy się mocno rozgrzeje, dodajemy kawałek masła.

Łyżką nakładamy niewielkie i niezbyt grube placuszki, smażąc je z obu stron na rumiano. Odsączyć na papierowym ręczniku, przełożyć na talerzyki i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation