Kuchnia

ciasta

Składniki:

2 kg czarnej porzeczki
2 kg czerwonej porzeczki
2 kg cukru trzcinowego (można dać biały, można dać więcej, porzeczki są dość kwaśne, ale my takie wydanie bardzo lubimy, stąd u mnie na 4 kg owoców = 2 kg cukru)
sok z 2 cytryn


Przygotowanie:

umyte i oczyszczone z gałązek, listków, szypułek porzeczki wrzucamy do dużego garnka, z tym, że czerwonej 1,5 kg
zaczynamy je przesmażać, co chwilę mieszając
jak puszczą sok, dodajemy 1 kg cukru, sok z cytryn i przesmażamy około 20-25 minut (co jakiś czas mieszając)
po tym czasie dodajemy kolejny 1 kg cukru, znowu przesmażamy około 20-25 minut
na ostatnie 10 minut dodajemy pozostałe 0,5 kg czerwonych porzeczek, które mają się tylko zagrzać, uzyskać tą samą temperaturę co już powstały dżem (pilnujmy więc, żeby się nie rozgotowały)
gorące nakładamy do czystych i suchych słoików, mocno zakręcamu i ustawiamy do gory dnem, żeby się porządnie zassały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation