Kuchnia

ciasta

Skladniki na forme o sr. 20 cm:

200 g podluznych biszkoptow
50 g roztopionego masla

mus czekoladowy:

150 g gorzkiej czekolady
200 g smietanki kremowki
2 lyzki cukru
3 listki zelatyny

mus malinowy:

300 g malin
150 g mascarpone
100 g smietanki kremowki
2 lyzki soku z cytryny
3 lyzki miodu
6 listkow zelatyny

do dekoracji:

maliny, tarta czekolada i posiekane pistacje

Biszkopty poprzycinac tak, zeby troche wystawaly ponad forme. Reszte biszkoptow pokruszyc drobno i wymieszac ze stopionym maslem. Wykleic nimi wylozona papierem do pieczenia forme i wstawic na 30 minut do lodowki.
Na mus czekoladowy roztopic czekolade w kapieli wodnej.W miedzyczasie ubic dobrze schlodzona smietanke, na koncu dodac 2 lyzki cukru i wymieszac z przestudzona lekko czekolada. Zelatyne namoczyc, nastepnie rozpuscic i polaczyc z czekoladowym kremem.
Biszkoptami wylozyc brzeg formy,wylac ostroznie na schlodzony spod ciasta czekoladowy mus, wstawic do lodowki, zeby stezal.
W tym czasie przygotowac mus malinowy.
Maliny zmiksowac i przetrzec przez sitko i wymieszac z mascarpone, miodem i sokiem z cytryny, na koncu dodac delikatnie ubita wczesniej smietanke i dobrze calosc wymieszac z rozpuszczona zelatyna.
Wylac na zastygniety czekoladowy mus i ponownie wstawic do lodowki, zeby stezalo.
Udekorowac malinami, starta czekolada i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation