Kuchnia

ciasta

Muffinki potrójnie czekoladowe:

Składniki na 12 muffinek:

225g mąki pszennej

25g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

100g gorzkich groszków czekoladowych (dałam posiekaną gorzką czekoladę)

100g białych groszków czekoladowych (dałam posiekaną mleczną czekoladę)

2 duże jajka

300 ml kwaśnej śmietany

150g brązowego cukru (dałam pół na pół ze zwykłym)

85g roztopionego masła

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugim wszystkie mokre składniki: roztopione masło, śmietanę, jajka. Zawartość obu naczyń połączyć – tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać czekoladę.

Wyłożyć formę do muffinek papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości*.

Piec w temperaturze 200°C przez ok 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation