Kuchnia

deserowo

Deser z gruszką
Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania gruszek, w całości. Ja zrobiłem to w roztworze wody, białego octu winnego, miodu i cukru. Wystarczy im ok. 15-20 min, żeby nam zbytnio nie sklapciały. Po wyciągnięciu studzimy przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, nacinamy wzdłuż, ale nie do końca i delikatnie rozkładamy w wachlarzyk. Układamy na rozwałkowane (3-5mm) ciasto, które wycinamy w kształt gruszki, zawijamy brzegi, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min, aż brzegi się zarumienią.
Po wyciągnięciu od razu podajemy, bo najlepiej moim zdaniem smakują na ciepło, Można je zaserwować z lodami, bitą śmietaną lub tym czymś co zrobiłem ja. Żaden ze mnie cukiernik, ale to co mi wyszło, a co trudno mi nazwać było całkiem smaczne. Najpierw skarmelizowałem cukier, następnie wlałem do niego słodką śmietankę i wyszło mi coś w rodzaju toffi, a że za nim nie przepadam dosypałem jeszcze startą na tarce trochę mlecznej czekolady, bo akurat taką miałem i tak wyszło mi to słodkie coś do polania.

Ciasto:

Rozetrzeć masło z mąką, cukrem i solą na grudki, dodać jajko i szybko wyrobić.
Odstawić do lodówki na pól godziny.

100 g masła
200g mąki
1 jajko
3-4 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation