Kuchnia

deserowo

Ciasteczka migdałowe

Składniki: na 20 ciasteczek
100 g marcepana
70 g miękkiego masła
70 g płatków migdałowych
25 g mleka skondensowanego słodkiego
60 g mąki
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Marcepan łączymy z miękkim masłem. Dodajemy mleko. Wyrabiamy do połączenia.
2. Łączymy z mąką i solą. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Delikatnie łączymy z płatkami migdałowymi.
4. Kulę ciasta zawiniętą w folię wstawiamy do zamrażarki na czas nagrzania się piekarnika do 160 stopni.
5. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
6. Możemy także posypać dodatkowo płatkami migdałowymi każde ciasteczko i ewentualnie pokropić mlekiem skondensowanym, które podczas pieczenia ładnie się skarmelizuje i ciasteczka będą się lepiej prezentowały.
7. Pieczemy z nawiewem około 10 minut. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation