Kuchnia

deserowo

Marcepanowa szarlotka | degusto – przepisy smaczne i proste

Marcepanowa szarlotka
Opublikowano 28 stycznia 2013, autor: Kasia

Mieliśmy jabłka i marcepan – pozostało znaleźć tylko dobry przepis na szarlotkę… Tym razem znowu inspiracji szukaliśmy na blogu Moje Wypieki.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki drobnego cukru
90 g pokruszonej masy marcepanowej + trochę do posypania
225 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie jabłkowe:

60 g masła
pół szklanki brązowego cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
12 kwaskowych jabłek (około 1,7 kg), obranych, wypestkowanych i pokrojonych na grubsze półplasterki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 pigwówki lub innych procentów

Wykonanie:

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Dodaj jabłka i dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Duś odkryte, mieszając od czasu do czasu około 10 – 12 minut. W garnuszku wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pigwówką (lub innym alkoholu) dodaj do jabłek i jeszcze chwilę duś razem aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodaj masę marcepanową, kawałki masła, posiekaj. Dodaj jajko i sok z cytryny, wymieszaj, aż masa zacznie się łączyć w jedną całość.

2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki tortownicy lub blachy prostokątnej, pamiętaj aby wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp bułkę tartą. Wypełnij jabłkami i posyp grudkami marcepanu.

Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj. My wycięliśmy foremkami serduszka i ułożyliśmy na jabłkach. W oryginalnym przepisie należało wyłożyć ciasto na jabłkach i zlepić boki robiąc nacięcia na wierzchu. Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piecz ok 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation