Kuchnia

deserowo

Krem z mango, ricotty i rabarbaru | kuchniaagaty.pl


Krem z mango, ricotty i rabarbaru

Agata, 8 lipca 2013
Krem z mango, ricotty i rabarbaru

Porcje: 4

Składniki

mango - 2 szt, bardzo dojrzałe
ricotta - 1 szklanka
rabarbar - 1 laska
sok z cytryny - ok. 1/2 łyżeczki
cukier - do smaku
masło - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Na patelni rozpuść masło, dodaj obrany rabarbar pokrojony na małe kawałki. Dolej 2 łyżki wody i duś kilka minut na małym ogniu, aż stanie się zupełnie miękki. Ostudź.

Mango obierz i zmiksuj z rabarbarem oraz sokiem z cytryny na gładkie puree. Odlej 2/3 szklanki.

Do musu z mango dodaj ricottę, dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku cukrem. Wlej wcześniej zostawiony mus i delikatnie połącz, aby w kremie pozostały wyraźne smugi mango- odrobinę samego musu możesz wylać także na wierzch każdej porcji.

Przed podaniem wstaw na min. 3 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation