Kuchnia

wypieki

Śliwkowe wianki
Składniki:
- 4 1/2 szkl mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła lub margaryny
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 1 szkl mleka
- cukier waniliowy lub aromat
- tłuszcz do blachy
- szczypta cynamonu
- odrobina cukru (do posypania śliwek)

Mąkę przesiać, mleko lekko podgrzać, tłuszcz roztopić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko, dobrze wymieszać, posypać 3 - 4 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce. 1 jajo i 2 żółtka utrzeć z cukrem. Gdy drożdże zaczną się "ruszać" dodać do nich jajka, resztę mąki i tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić - 30 - 40 minut, aż będzie pulchne miękkie i zacznie odchodzić od dłoni. Przełożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Ciasto rozwałkować, pokroić na długie pasy, układać połówki śliwek, sypać odrobiną cukru i cynamonu, zwijać w wianki/ślimaczki, układać na wysmarowanej tłuszczem okrągłej blasze. Blachę przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 20 min (do suchego patyczka) w temp 180ºC.

PS
Trzeba uważać by nie dać za dużo owoców ponieważ może wyjść zakalec lub ciasto może być miejscami surowe.
Można również śliwki wcześniej podsmażyć w garnku - by woda odparowała, dodać do nich cynamon i ew. troszkę cukru. Gdy zgęstnieją smarować na pasach z ciasta i zwijać w wianki/ślimaczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation