Kuchnia

wypieki

Pszenno-razowy chlebek z masłem ziołowym, do odrywania.

składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm)
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 300 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek

Z drożdży, ciepłej wody, mleka i łyżki mąki robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy jajko, obie mąki, oliwę, cukier, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy masłem ziołowym. Następnie każdy prostokąt kroimy na 4 pasy o szerokości ok. 5 cm. W sumie powinniśmy otrzymać 12 pasów (ale równie dobrze może być ich o 2-3 mniej lub więcej).
Każdy pas składamy jak harmonijkę, układamy obok siebie w nasmarowanej masłem tortownicy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Tortownicę ustawiamy na ruszcie na folii aluminiowej lub na blaszce (masełko z tortownicy może wyciekać).
Pieczemy 30 min. w 190 stopniach.

masło ziołowe:
- 120 g miękkiego masła
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli

Zioła jak najdrobniej siekamy. Masło ucieramy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek i sól.
Rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation