Kuchnia

wypieki

Rogaliki
Składniki:
250 g masła
3 szklanki mąki
60 g drożdży świeżych (lub 30 g suszonych)
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
8 g cukru waniliowego
1 jajko rostrzepane do posmarowania
nadzielenie: wiśnie z nalewki lub kompotu, dokładnie odsączone
5-6 łyżek cukru pudru i odrobina ciepłej wody do zrobienia lukru

Wykonanie:
Drożdże świeże rozkruszamy, dodajemy 4 łyżki śmietany i łyżkę cukru pudru i robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdże suche mieszamy z mąką.
Masło siekamy z mąką i cukrem waniliowym. Robimy wgłębienie, dodajemy rozczyn ze świeżych drożdży i resztę śmietany. Energicznie zagniatamy aż uzyskamy gładkie ciasto (nie wyrabiamy za długo).
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na noc.
Następnego dnia ciasto delikatnie rozgrzewamy ugniatając i dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka rozwałkowujemy bardzo cieniutki krążek (o średnicy około 10 cm). Krążek kroimy na trójkąciki.
U podstawy każdego trójkąta kładziemy po 2-3 wiśnie i zawijamy w rogalika.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie muszą być duże odstępy, rogaliki nie rosną za bardzo) i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 15 minut lub aż do zarumienienia.
Po ostudzeniu smarujemy lukrem.
Przepis na lukier: cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę wody, energicznie mieszamy. Jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy jeszcze pół łyżeczki wody i sprawdzamy czy stał się płynniejszy. Gdy lukier jest za płynny dodajemy jeszcze cukru pudru. Generalnie lukier powinien być takiej konsystencji, by delikatnie spływał z podniesionej łyżki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation