Kuchnia
crostini bruschetta ciabata - kanapki kanapeczki
:) Tosty francuskie z salsą pomidorową z bazylią
Składniki, 2 porcje:
Grzanki:
• 4 kromki bułki lub 2 kromki chleba, 3 - 4 tosty, może być czerstwe pieczywo
• 2 jajka
• 2 łyżki mleka lub śmietanki
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 ząbek czosnku, drobno starty
• płatki chili lub szczypta ostrej lub słodkiej papryki
• 1 łyżka świeżych ziół: listków tymianku lub bazylii, natki pietruszki lub szczypiorku, lub szczypta suszonych ziół
• 50 g masła
Salsa pomidorowa z bazylią:
• 2 pomidory
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka octu balsamicznego lub 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 ząbek czosnku, drobno starty
• bazylia
Przygotowanie:
Salsa pomidorowa z bazylią: Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Usunąć szypułki i nasiona z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Do średniej miski wlać oliwę, ocet, doprawić solą, pieprzem, dodać czosnek. Dodać pomidory z bazylią, ale wymieszać dopiero przed samym użyciem.
Grzanki: Jeśli mamy świeże, miękkie pieczywo, możemy lekko opiec je w tosterze aby było z wierzchu chrupiące. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka, soli, pieprzu, czosnku, chili lub papryki, ziół.
Rozgrzać patelnię z połową masła, gdy zacznie skwierczeć usunąć z wierzchu pianę. Maczać pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układać je na patelni. Smażyć partiami przez około pół minuty z każdej strony lub do czasu aż będą zrumienione.
Odkładać na ręcznik papierowy lub bezpośrednio na talerze. Wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, dodać świeże masło i usmażyć kolejną partię grzanek.
Na grzankach kłaść salsę pomidorową i od razu podawać.
MA==