Kuchnia

crostini bruschetta ciabata - kanapki kanapeczki

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą


Tapenada czarna

1 szklanka czarnych oliwek bez pestek Baresa
2 łyżeczki kaparów
2 filety anchois
5 łyżek oliwy z oliwek Promienna
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki octu balsamino Acentino
pieprz Mikado
2 łyżki pietruszki

Tapenada zielona

1 szklanka zielonych oliwek Baresa
5 łyżek oliwy z oliwek Primadonna
2 łyżeczki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól Castello
pieprz Mikado
1/4 papryczki chilli (oczyszczonej z pestek)


Jak zrobić

Tapenada czarna:

Oliwki, kapary, filety, czosnek, pieprz oraz pietruszkę miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Smakujemy, jeśli jest za mało ostra lub słona, doprawiamy.

Tapenada zielona:

Pastę z zielonych oliwek przygotować identycznie, jak z czarnych – miksując wszystkie składniki.

Bagietkę kroimy na kromki, każdą smarujemy niewielką ilością masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. z opcją grill i pieczemy, aż kromki się ładnie zarumienią.

Wyjmujemy, na lekko ostudzone nakładamy pastę oliwkową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation