Kuchnia

kurki

Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiem
Składniki:

1 op ciasto francuskie
1 szt cebula
300 g szpinak mrożony
1 ząbek czosnek
sól ziołowa Prymat
3 szt pomidory suszone w zalewie
1-1,5 szklanki kurki
oliwa
4-5 łyżki śmietana 12%
150 g ser żółty starty gouda
Pieprz kolorowy - MŁYNEK
1 łyżka mąka
1 szt jajko
Cebulę obierz, poszatkuj. Czosnek zgnieć, podsmaż razem z cebulą na oliwie. Dodaj mrożony szpinak (najlepiej w liściach), smaż 4-5 min od rozmrożenia. Dodaj pokrojone drobne suszone pomidory (opcjonalnie). Dopraw całość solą ziołową.
Rozgrzej piekarnik do 220 st.C. Z arkusza ciasta francuskiego powycinaj koła, dopasowane do wielkości posiadanych form na tartaletki. Wyłóż ciastem foremki, nakłuwając dno widelcem. Dno wyłożyć folią aluminiową i obciążyć np.fasolą. Piec przez ok. 15-17 min, następnie zdjąć obciążenie i piec przez ok. 7 min. Ciasto powinno być wyrośnięte i rumiane. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć na 180 stopni.
W między czasie zblanszuj kurki na oliwie. Można je delikatnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Jajko wymieszaj ze śmietaną i łyżką mąki. Dadaj starty ser. Wymieszaj, dopraw świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Nadziej ciasto farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Dodaj kurki, zalej masą śmietanowo-serową. Wierzch udekoruj małymi kurkami. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15-20 min, aż masa z wierzchu się delikatnie przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation