Kuchnia

kurki

POLENTA Z KURKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
(porcja dla 2-3 osób)

1/2szklanki polenty
ok. 2 szklanki wody, a jeszcze lepiej bulionu
sól i pieprz do smaku
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki oliwy

+ bazowa porcja kurek ziołowych z przepisu wyżej

Do wysokiego garnka o grubym dnie wlewam wodę/bulion i zagotowuję płyn. Po zagotowaniu wrzucam kaszkę i mieszam dokładnie. Zmniejszam gaz i mieszając co jakiś czas, gotuję około 3 minuty, do zgęstnienia kaszy. Polenta powinna być dosyć gęsta i przyklejać się do łyżki.

Gotową polentę doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem, przekładam na talerze, polewam każdą porcję łyżką oliwy. Na kaszy układam porcje kurek z ziołami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podaję.
ZIOŁOWE KURKI – BAZA
(porcja na 2 osoby)

ok. 2 szklanki oczyszczonych kurek
1 malutka cebula, najlepiej młoda
garstka posiekanych świeżych ziół (ja lubię mieszanki balkonowe – szałwia, oregano, tymianek)
opcjonalnie: 1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Na patelni rozgrzewam tłuszcze, dodaję posiekaną drobno cebulę (oraz ewent. czosnek) i podsmażam chwilę, aż cebula lekko zmięknie. Wrzucam oczyszczone grzyby (większe okazy kroję), solę i duszę je do miękkości na niedużym ogniu. Gdy z grzybów odparuje już większość wody, wrzucam posiekane zioła i chwilę podsmażam. Tak przygotowane kurki stanowią bazę do grzanek, makaronów i kasz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation