Kuchnia

kurki

Pierś z indyka z sosem kurkowym - Składniki

- 0,5 kg kurek
- świeża pietruszka
- 2 cebulki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 0,5l wody
- 3 kawałki piersi z indyka
- fasolka szparagowa
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- listek laurowy, ziele angielskie
- sól/pieprz dla smaku
Sposób przygotowania

1.

Sos: Kurki i cebulkę kroimy na kawałki, następnie w wodzie zagotowujemy grzyby. Dodajemy do nich cebulkę, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez ok 20 min. Kiedy wszystko się podgotowało, do kubeczka przelewamy pół szklanki wody z kurek i zagęszczamy ją mąką. Następnie powtarzamy czynność, tym razem dodając śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę. Pierś: Rozbijamy nasze kawałki piersi z indyka, następnie panierujemy w jajku ( doprawionym solą i pieprzem ), w bułce tartej, po czym smażmy ją na odrobinie oleju i masła. Jako dodatek można podać fasolkę szparagową i młode ziemniaczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation