Kuchnia

kurki

Wołowina z kurkami przyprawiana jałowcem i cząbrem

SKŁADNIKI (4 osoby):

1/2 kg wołowiny na gulasz, 300 g kurek, kawałek wędzonej słoniny, 2 marchwie, 2 cebule, 2 pałki selera naciowego, 2 liście laurowe, 4 kulki jałowca, 4 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/2 litra bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
W rondlu rozgrzewamy kawałek słoniny i wytapiamy z niego tłuszczyk.
Wrzucamy mięso i podsmażamy ze wszystkich stron.
Wlewamy gorący bulion i dodajemy przyprawy.
Dusimy mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez około godzinę.
Kurki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Selera myjemy i kroimy w talarki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulę, dodajemy do niej kurki oraz pozostałe warzywa.
Podsmażone warzywa przekładamy do gulaszu i dusimy wszystko do miękkości mięsa.
Jeśli ktoś lubi to może zagęścić sos zasmażką, ale będzie wtedy bardziej tuczący!
Podajemy z kaszą i kiszonymi ogórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation