Kuchnia

wypieki

Biszkoptowe mazurki mandarynkowe
Składniki:

/12 sztuk/
600 g bezpestkowych mandarynek
200 g drobnego cukru
3 jajka
100 ml mąki kukurydzianej
100 ml skrobi kukurydzianej
1 małe jabłko
Płatki migdałowe do dekoracji

Jeżeli chcemy ozdobić mazurki plastrami mandarynek to odkładamy jeden owoc do dekoracji. Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Pozostałe mandarynki sparzamy wrzątkiem, przepłukujemy zimną wodą, osuszamy i obieramy. Wycinamy dokładnie białe albedo i kroimy skórki w cienkie paseczki. Cząstki owocu dzielimy na mniejsze części, zasypujemy 3 łyżkami cukru i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż owoce zmiękną. Lekko przestudzoną masę miksujemy w malakserze. Połowę masy przekładamy do misy robota i dodajemy pozostały cukier. Ubijamy dodając po jednym żółtku i łyżce mąki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Foremki dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy mąką lub mielonymi migdałami.

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Łączymy delikatnie pianę z ubitą masą. Przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Wierzch powinien być lekko zarumieniony.

Upieczone pozostawiamy przez chwilę w foremkach, po czym wyjmujemy i odwracamy do góry spodem.

Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do pulpy mandarynkowej i podgrzewamy do czasu aż jabłko się rozpadnie zagęszczając konfiturę. W zależności od kwasowości owoców być może trzeba będzie dodać do masy dodatkowo 2 łyżki cukru. Przestudzoną masą mandarynkową smarujemy mazurki, ozdabiamy plastrami *gotowanych w syropie cukrowym mandarynek i /lub płatkami migdałów układając je w kwiatek.

*Mandarynkę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i gotujemy w syropie cukrowym ( 1: 1) ok. 20 minut. Gorące plasterki układamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation