Kuchnia

Kuchnia - zupy i ...

Buraczane leczo z fasolą

1 kg czerwonej papryki (lub mieszanej)

ok 1kg białej cebuli

4 małe buraki

1,5 kg pomidorów

1 szklanka fasoli

3 duże ząbki czosnku

4 ziarenka ziela angielskiego

4 listki laurowe

płaska łyżka suszonego majeranku

4 łyżki oleju/ oliwy

sól, ew pieprz

na wszelki wypadek przyszykujcie kawałek cytryny :)

garść natki pietruszki

Wykonanie

Fasolę moczę na noc, następnego dnia płuczę i zalewam nową wodą (ok 6 szklanek), i gotuję pod przykryciem aż zmięknie: 50- 60 minut, w trakcie gotowania dodaję płaską łyżeczkę soli.

W czasie gotowania fasolki przygotowuję pozostałe warzywa. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej/ oliwę, wrzucam obraną i grubo pokrojoną cebulę, smażę do zeszklenia, wrzucam buraki (umyte, obrane i cienko pokrojone- w kilkumilimetrowe plasterki lub półplasterki), chwilę podgrzewam, dodaję pomidory (sparzone, z obraną skórką, odrzuconym zielonym środkiem i pokrojone) i sypię łyżeczkę soli, mieszam i gotuję na wolnym ogniu 20 minut pod przykryciem. Dorzucam pokrojoną paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych), majeranek, pół łyżki soli, ziele angielskie i listki laurowe, fasolę, ewentualnie wodę z gotowania fasoli (ja miałam pomidory z dużą zawartością miąższu, więc soku nie puściły tyle co tradycyjne pomidory i dolałam wodę z gotowania fasolki- ok 3/4 szklanki) i gotuję kolejne 15- 20 min (trzeba sprawdzać po buraczkach). Na koniec wrzucam natkę pietruszki, wciskam przez praskę czosnek, mieszam i wyłączam gaz. Teraz można dodatkowo dosmaczyć potrawę: solą jeśli trzeba, pieprzem, można też dodać 2- 3 łyżki soku z cytryny. Zjedliśmy z "kromką chleba". Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation