Kuchnia

Kuchnia - zupy i ...

Krem z brokułów i pesto

Składniki:

2 litry wody
1 duża marchewka
1 średniej wielkości pietruszka
Kawałek selera
15 cm pora
3 czubate łyżeczki Pesto (http://panipanidomu.pl/przepis-na-pesto/" rel="nofollow noopener noreferrer">http://panipanidomu.pl/przepis-na-pesto/)
2 duże brokuły
Ser Grana Padano
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Do garnka wlej 2 l wody. Wrzuć do niej przygotowane (opłukane, obrane i pokrojone w cienkie plasterki) wcześniej warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora. Całość posól.
Wszystko zagotuj do momentu kiedy warzywa będą miękkie (nie rozgotowane).
Gotowe warzywa wyciągnij z wody (nie wylewaj jej ponieważ będzie jeszcze potrzebna).

W między czasie, brokuły opłucz i podziel na średniej wielkości różyczki.
Ugotuj je w osobnym naczyniu ( sól dodaj pod koniec- warzywo szybciej będzie miękkie).

Kiedy wszystkie warzywa (łącznie z brokułem) będą gotowe zmiksuj je w osobnym naczyniu na jednolitą masę (np. przy użyciu blendera). Gdy już osiągną upragnioną konsystencję, dodaj je do powstałego podczas gotowania warzyw wywaru (tego, którego mieliście nie wylewać).

Całość gotuj pozwalając by woda troszkę odparowała. Dzięki temu zupa stanie się gęstsza.

Na koniec dodaj 3 łyżeczki pesto, dopraw solą i pieprzem wedle upodobań.

Krem podawaj z posiekaną natką pietruszki i serem Grana Padano.


Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation