Kuchnia

Kuchnia - zupy i ...

Domowy rosół drobiowy

Składniki:

1 cały kurczak (ok. 1,5 kg; porcjowany)
2 l wody
2 marchewki (umyte, oskrobane)
1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej)
1 mały seler (obrany; można zastąpić 2 łodygami selera naciowego)
1 por (biała część + połowa zielonej)
1 pietruszka (umyta, obrana)
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
pieprz
natka pietruszki do ozdobienia
wstążki Międzybrodzki Makaron do podania


Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i wolno gotujemy przez ok. 2 godziny.
W międzyczasie gotujemy makaron. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy 1 łyżeczką soli i wkładamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
W trakcie gotowania zbierać za pomocą łyżki cedzakowej tzw. „szum” czyli białą pianę i drobne kawałki mięsa oddzielające się od kurczaka. Pod koniec doprawiamy jeszcze ew. do smaku.
Rosół podajemy z ugotowanym makaronem, posypany natką pietruszki oraz, według upodobania, z warzywami z gotowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation