Kuchnia

a JEDZONKO

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami


Co kupić:

suszone borowiki: 50 g
cebula: 1 szt.
wywar z włoszczyzny: 2 l
bulion warzywny Festivo: 2 kostki
śmietana 30% Pilos: 150 ml
masło Pilos: 4 łyżki
oliwa z oliwek Primadonna: 3 łyżki
mąka pszenna Castello: szklanka
sól jodowana Castello: do smaku
pieprz Mikado: do smaku
pełnoziarniste pieczywo tostowe: 5 kromek



Przygotowanie:

Suszone borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością bulionu i odstawiamy na bok na około 2 godzin.

Po tym czasie gotujemy grzyby do miękkości, po czym wyjmujemy je z wywaru i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodać przygotowane grzyby, cebulkę i smażymy razem przez około 3-5 minut. Następnie całość oprószamy mąką i czekamy, aż masło się lekko zarumieni.
Do zasmażki dodajemy wywar, w którym gotowały się grzyby, po czym gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Przygotowujemy grzanki.


Grzanki:

Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki i pokrimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pieczywo i smażymy, mieszając, aż grzanki się zarumienią.

Przed podaniem zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.


Jak podawać:

Gotową zupę podajemy z gorącymi grzankami, udekorowaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation