Kuchnia

potrawy z grzybami

Placki ziemniaczane z kurkami w śmietanie


Potrzebujemy:

0,5 kg kurek
pęczek pietruszki
2 duże cebule
300 ml śmietanki 18%
4 duże ziemniaki
2 jajka
2-3 łyżki mąki
masło
olej
sól, pieprz


Kurki:

1. Grzyby ozyszczamy, płuczemy u osuszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy kurki, smażymy około 6 minut. Gdy woda odparuje dorzucamy cebulkę jeszcze chwilę smażymy energicznie mieszając.

3. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy na wolnym ogniu.

4. Gdy śmietana zgęstnieje dorzucamy na konieć garść posiekanej pietruszki.


Placki:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy a nastepnie ścieramy je na tarce, na małych oczkach.

2. Odlewamy nadmiar wody z ziemniaków, dodajemy jedną startą cebulę (także na małych oczkach), mąkę, jajka, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy mąkę.

3. Na pateli rozgrzewamy niewielką ilość oleju i śmażymy na nim placki do zarumienienia z dwóch stron.

Układamy na talerzu 2-3 placki zmieniaczene i polewamy je przygotowanym sosem kurkowo-śmietanowym!

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation