Kuchnia

potrawy z grzybami

Leniwe kopytka z sosem kurkowym - przepis

Leniwe
500 g chudego twarogu
2 jajka
360 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
Sos kurkowy:
150 g kurek
łyżka masla
150 ml śmietanki kremówki
ząbek czosnku
cebula
2 łyżki posiekanego tymianku
łyżeczka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
świeżo starty parmezan
sól, pieprz
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem i solą. Formujemy zniej kopiec, robimy w środku dołeczek i wbijamy jajka. Na około mąki dosypujemy pokruszony twaróg i zaczynamy palcami lub widelcem łączyć ze sobą wszystkie składniki, zagniatając ciasto.
Po kilku minutach zagniatania, z ciasta formujemy 4 "wałeczki". Podsypujemy je mąką, a z każdego wałeczka kroimy pod skosem kopytka, które kładziemy na ściereczce.
Leniwe kluseczki gotujemy we wrzącej i posolonej wodzie przez ok. 3-4 minut, aż kopytka zaczną wypływać.
Ugotowane leniwe kopytka odsączamy z wody i podajemy z sosem kurkowym oraz świeżo startym parmezanem.
Sos kurkowy:
Kurki moczymy chwile w wodzie, dokładnie myjemy, a następnie odsączamy i osuszamy.
Na patelni topimy masło, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i chwilę szklimy. Dodajemy posiekany czosnek, potrząsamy patelnią i smażymy. Następnie wrzucamy kurki, zwiększamy ogień i całość smażymy kilka minut.
Gdy kurki zaczną puszczać wodę, dodajemy miód oraz ocet balsamiczny. Karmelizujemy chwilę grzyby i wlewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy również posiekany drobno tymianek.
Sos dusimy na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Na koniec przyprawiamy go solą i pieprzem do smaku.
Tosia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation