Kuchnia

desery

Chętni na racuchy?
racuchy drożdżowe z płatków owsianych, bez białej mąki oraz smażone bez tłuszczu.Nie są tak puszyste jak tradycyjne, ale wielbiciele płatków owsianych będą zachwyceni :)
Składniki:
150 ml mleka 0,5%
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
100 g płatków owsianych (użyłam górskich Kupiec)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Drożdże mieszamy z połową mleka, cukru. Odstawiamu w ciepłe miejsce. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajko i mieszmy.
Do płatków owsianych dodajemy zaczyn z drożdży, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie również delikatnie mieszamy.
Patelnię (najlepiej do beztłuszczowego smażenia) dokładnie rozgrzewamy i nakładamy łyżką racuszki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation