Kuchnia

desery

Trufle orzechowe
Składniki na około 35 trufelków:

pół szklanki nutelli
pół szklanki podpieczonych, zmielonych orzechów laskowych (wystudzonych)
pół szklanki podpieczonych posiekanych orzechów laskowych (wystudzonych)
pół szklanki mleka słodzonego skondensowanego
2 łyżki masła, bardzo miękkiego
120 g gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 łyżka likieru orzechowego Frangelico (niekoniecznie, można dać 1 łyżkę wódki)
Ponadto:

150 g czekolady gorzkiej do obtoczenia, roztopionej w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki na trufelki wymieszać dokładnie w naczyniu. Włożyć do lodówki do stężenia. Jeśli masa po 4 h będzie nadal zbyt rzadka, można do niej wmieszać trochę więcej zmielonych orzechów laskowych lub roztopionej czekolady (choć masa po nocy w lodówce zastyga na kamień ;).

Ze stężonej masy formować nieduże kulki, odstawić znów do lodówki do schłodzenia.

Obtaczać w roztopionej czekoladzie. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation