Kuchnia

desery

JAGODZIANKI Z ORZECHOWA KRUSZONKA.

Składniki na ciasto - szczerze polecam! rewelacyjny przepis bazowy, z którego będę często korzystać
przepis z gazetki Palce Lizać. dostępny również na stronie gazeta.pl, skąd go cytuję

1/2 szklanki (125 ml) mleka
20 g świeżych drożdży
75 g roztopionej margaryny
75 g cukru
2 żółtka
250 g mąki pszennej [dałam 300 g, przy 250 ciasto niemiłosiernie się lepiło]
szczypta soli
około 200 g jagód [plus 1 łyżka cukru]
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek


kruszonka*

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
80 g zimnej margaryny
szczypta soli



Krok 1
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Krok 2
Resztę mleka wymieszaj z roztopioną margaryną.

Krok 3
Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z margaryną.

Krok 4
Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

Krok 5
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij jagodami wymieszanymi z cukrem i uformuj bułeczki [ciasto może się lekko lepić, ale wystarczy każdy oderwany kawałek ciasta oprószyć lekko mąką - bułeczki formują się bardzo łatwo i zgrabnie]. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.

Krok 6
Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojoną w kostkę zimną margaryną tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek.

Krok 7
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 8**
Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

*kruszonki wychodzi bardzo dużo! do posypania wystarczy połowa lub nawet 1/3 podanych składników. niemniej bardzo polecam przygotować jej podaną ilość a resztę zamrozić. już część wykorzystałam do crumble, reszta czeka na chałkę ;)
** piekłam w niedużym opiekaczu elektrycznym - ok. 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem, plus 2-3 minuty z grzaniem od góry żeby nabrały ładnego kolorku z wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation