Kuchnia

desery

Ciekawy przepis na trufle:)

Przepis na torcik truflowa wieża
•Czas: ok. 15 minut + chłodzenie
•Ilość porcji: dla kilku osób

Składniki
•200 g pokruszonych ciastek
•ok. 200 g twarożku lub serka homogenizowanego
•100 g czekolady
•2 łyżki dżemu
•1 łyżeczka cukru z wanilią
•gorzkie kakao

dodatkowo:
•90 g cukru
•90 g wody
•cukrowe serduszka

Moje porady
•jak topić czekoladę
•temperatura karmelu
•cukier z wanilią domowy


Przygotowanie – wersja ilustrowana






Krok 1.

Przygotowanie zaczynam od pokruszenia ciastek, mieszam je z serkiem homogenizowanym, roztopioną czekoladą, dżemem i cukrem waniliowym.






Krok 2.

Mieszam masę i formuję kulki, obtaczam każdą w gorzkim kakao.






Krok 3.

Układam w wieżę i chłodzę minimum 2 godziny.

Dekoruję nitkami karmelu. Cukier z wodą podgrzewam do 165°C i potem ciągnę widelcem nitki, całość dekoruję jeszcze cukrowymi serduszkami. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation