Kuchnia

pieczywo

Chleb otrębowy z suszonymi pomidorami


SKŁADNIKI:
200 g otrębów owsianych Kupiec
140 g otrębów żytnich Kupiec
150 g mleka 2%
10 g suszonych drożdży
1 łyżka soli
60 g suszonych pomidorów(z oliwy)
3 jajka
gruboziarnista sól morska do posypania


Drożdże rozpuść w letnim mleku.
Otręby zmiksuj na mąkę, suszone pomidory także zmiksuj (nie osączaj z oliwy).
Do otrębów dodaj rozpuszczone drożdże, sól, jajka oraz zmiksowane pomidory. Wszystkie składniki połącz ze sobą dokładnie za pomocą miksera (z końcówkami do wyrabiania ciasta).
Keksówkę (u mnie o wymiarach ok. 10x25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto (jest gęste). Za pomocą łyżki moczonej w wodzie wyrównaj powierzchnię, przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba posmaruj mlekiem i posyp solą gruboziarnistą.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.


Dla użytkowników Speedcooka: Drożdże rozpuść w letnim mleku. Do misy miksującej wsyp otręby i zmiksuj - prędkość 10, czas 1 minuta. Następnie dodaj: suszone pomidory, rozpuszczone w mleku drożdże, sól , jajka. Wyrabiaj: prędkość 10c, czas 3,5 minuty. Dalej postępuj jak powyżej.


1 kromka (50 g) zawiera średnio:

energia: 68 kcal
białko: 5,3 g
węglowodany: 14 g
błonnik: 9,1 g
tłuszcze: 2,96 g
cholesterol: 67 mg


Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation