Kuchnia

pieczywo

Kawowe bułeczki zamiast filiżanki kawy.

200 g kaszy manny
1 łyżeczka ksylitolu
2 łyżki kawy (w wersji dla dzieci kakao)
30 g rodzynek - przelać gorącą wodą, następnie zimną
30 g suszonych moreli - pokroić w kostkę
40 g orzechów pekan - pokroić nożem
2 łyżeczki suchych drożdży
120 ml mleka
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
kandyzowana skórka pomarańczy lub cytryny dla ozdoby (opcjonalnie)

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i ksylitol oraz kawę, domieszać do kaszy i wyrobić ciasto. Całość odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać rodzynki, morele,orzechy i olej dokładnie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jeszcze raz wyrobić ciasto, uformować bułeczki (kształt zależy od Was) odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Piec 15-20 minut w 180°C (termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Doskonale smakują z marmoladą z pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation