Kuchnia

pieczywo

Rogaliki drożdżowe z masą migdałową

Składniki (na 8 dużych rogali):
Ciasto:

350-375 g mąki pszennej
220 ml mleka
50 g masła
40 g cukru
1 opakowanie drożdży instant (25 g drożdży świeżych)
szczypta soli
1 żółtko do posmarowania rogali
płatki migdałowe do posypania rogali

Nadzienie:

150 g mielonych migdałów
50 g mielonych orzechów laskowych
40 g cukru pudru
150 ml śmietany 30 %
aromat migdałowy

Przygotowanie:
Nadzienie: Śmietankę z cukrem podgrzej w garnku, następnie dodaj mielone migdały i orzechy laskowe – wymieszaj. Odstaw z ognia, dodaj kilka kropel aromatu migdałowego, ponownie wymieszaj i odstaw, aby masa ostygła.
Ciasto: Mleko podgrzej razem z masłem i cukrem, podgrzewaj tak długo, aż masło i cukier się rozpuszczą. Przestudź.
Do miski przesyp 350 g mąki (2 szklanki), dodaj sól, drożdże instant i letnie słodkie mleko z masłem. Zagnieść ciasto, jeżeli klei się do rąk, dodaj 1-2 łyżki maki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek, następnie potnij go na mniej więcej 8 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmaruj grubą warstwą nadzienia. Następnie zwijaj ciasto tworząc równe rogale.
Gotowe rogale przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210-220°C przez około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation