Kuchnia
pieczywo
Pszenno-orkiszowe buły z ziarnami
9 bardzo dużych lub 12-14 małych
Składniki:
250 g mąki orkiszowej zwykłej (użyłam typ 650)
250 g mąki pszennej, dowolnej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego lub drobno utłuczonego anyżu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
do posmarowania: 1 jajko rozbełtane z 1 łyżeczką śmietany, mleka lub wody
do posypania: sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki soli, kminek, itp
Przygotowanie:
Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Wlać 3 łyżki letniej wody i odstawić na 10 minut, by drożdże "ruszyły". Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Z wyrośniętego ciasta uformować 14 małych bułeczek lub 9 dużych bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by wyrosły.
Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Piec bułki 12-15 minut (większe pieką się dłużej, małym może to zająć 10-12 minut).
Smacznego!
Cebularze podlaskie
Zaczyn:
10 g świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
120 g masła
300 g mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5-6 łyżek mleka
Farsz:
1/2 kg cebuli
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Farsz:
Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, dodać olej i przyprawy. Odstawić na pół godziny, następnie powoli podgrzewać - cebula powinna zmięknąć, ale nie może się zbrązowić. Po ok. 10-15 minutach wyłączyć ogień, doprawić solą i pieprzem. Masło i margarynę połączyć w garnuszku. Stopić na wolnym ogniu i ostudzić.
Zaczyn:
Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Kiedy będą płynne, dodać łyżkę mąki i mleko. Wymieszać, odstawić na 15 minut. Kiedy podwoją swoją objętość połączyć je z pozostałym mlekiem, jajkiem, solą i cukrem. Zagniatać ciasto (można mikserem) powoli wsypując mąkę, na końcu dodać masło.
Powstanie gładkie, lśniące ciasto, o niezbyt luźnej konsystencji. Z ciasta uformować kulę, którą delikatnie posmarować olejem i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie z ciasta formować placuszki z wgłębieniem w środku. Posmarować delikatnie białkiem i wypełniać farszem. Odstawić do wyrastania na 30 minut, a w teym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 30 minut. Brzegi i spód powinny być rumiane.
Smacznego!
Ten chleb jest bardzo łatwy, pod warunkiem, że mamy świeży, bardzo aktywny zakwas. Czas wyrastania zależy od wielu czynników, między innymi temperatury i wilgotności otoczenia. Ważne, żeby przed wstawieniem do piekarnika ciasto wyraźnie urosło i wypełniło formę do pieczenia. Niedostatecznie wyrośnięty chleb, podczas pieczenia urośnie niewiele, warto więc zwrócić na to uwagę. Jeśli mamy aktywny zakwas, można pominąć drożdże. Po upieczeniu ma elastyczny miąższ z dziurkami i chrupiącą skórkę.
Chleb oliwkowy na zakwasie
Składniki:
400 g mąki pszennej
8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej chlebowej
2 gramy świeżych drożdży
300 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przełożyć do keksówki o pojemności 500 g. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 3-6 h* w miejsce o temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Chleb posypać mąką lub pestkami słonecznika. Wstawić do piekarnika, spryskać ścianki wodą, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.
*czas wyrastania zależy od: aktywności zakwasu i temperatury otoczenia
MA==