Kuchnia

pieczywo

Lajtowe Gotowanie: Mleczne bułeczki owsiane

Składniki:
- 6 łyżek otrąb owsianych (nie mielimy)
- 4 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 2-3 jajka
- ok. 150 g serka twarogowego (może być również serek homogenizowany lub serek kanapkowy do smarowania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka oregano (można użyć dowolnych ziół lub np. kminku)
- 1 szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę, którą wykładamy w równych proporcjach do formy silikonowej (wcześniej trzeba ją delikatnie przetrzeć papierem nasączonym oliwą). Pieczemy 20 min.
Mnie z tych ilości wychodzi 6 sporych bułeczek, czasami wystarczy dać odrobinę więcej sera (i oczywiście bardziej doprawić), by bułek wyszło więcej. Jeżeli używamy form to nigdy nie należy ich zapełniać po same brzegi, gdyż bułki podczas pieczenia rosną i masa może się wylewać na boki.
Z kolei wykładając masę na papier wychodzi od 8 do 10 takich placuszków (2 szt. również mogą stanowić "zamykaną" kanapkę do pracy:P)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation