Kuchnia

jedzenie

Włoskie ciastka z mozzarellą i pomidorami
Receptura na 5 sztuk:

CIASTO:
150 g mąki pszennej
100 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Masło z mąką i solą rozetrzyj między palcami, tak by jak najbardziej się ze sobą połączyły. na koniec dodaj wodę i zagnieć krótko elastyczne ciasto. Kulę ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw na 15 - 20 minut do lodówki. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie bardziej kruche. Piekarnik ustaw na 175*C/ 350*F.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki placek, wytnij koła odrobinę większe niż twoje foremki do zapiekania. Moje foremki mają średnicę 10 cm, i z tej ilości ciasta i nadzienia wychodzi 5 sztuk o tej właśnie średnicy. Ułóż koła ciasta w foremkach, delikatnie dopasowując je do kształtu. Nakłuj widelcem ciasto, wyłóż pergaminem i zasyp ryżem, kaszą lub suchą fasolą. Wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu ciasta, zdejmij pergaminy z ryżem.

NADZIENIE:
150 g mozzarelli
2 jajka
200 ml kwaśnej śmietany 18%
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 mała zielona papryczka pokrojona w krążki - bez nasion
ok 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w plasterki
5 pomidorków koktajlowych do dekoracji
świeże listki bazylii

Jajka, śmietanę, sól i pieprz wymieszaj dokładnie, aby miało jednolitą konsystencję. Mozzarellę pokrój na pół lub ćwierć plasterki, tak by mniej więcej miała wielkość plasterka pomidorka koktajlowego. Pomidorki i mozzarellę układaj na cieście naprzemiennie w koło. Na samym środku połóż plasterek sera, a na nim całego pomidorka. Zalej tartaletki wcześniej przygotowanym miksem jajeczno - śmietanowym i posyp krążkami zielonej papryczki. Wstaw do gorącego piekarnika (175*C / 350*F) na 25 - 30 minut. I to już wszystko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation