Kuchnia

jedzenie

Pieczone pomidory z jajami, szynka, serem i szpinakiem
Składniki:
2-3 pieczarki lub inne grzyby
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
oliwa z pierwszego tłoczenia
1 mała garść szpinaku (pominęłam)
kilka listków bazylii
kilka suszonych pomidorów
4 pomidory średniej wielkości
kilka plastrów szynki długo dojrzewającej ( u mnie szwarcwaldzka)
4 jajka
1 garść dobrego startego żółtego sera koziego (u mnie pokrojony w kostkę)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki , czosnek i papryczkę chili posiekać, przesmażyć na oliwie z drobno porwanym szpinakiem. Dodać posiekana bazylię, suszone pomidory i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Świeże pomidory wydrążyć, posypać solą i pieprzem, następnie wyłożyć plastrami szynki długo dojrzewającej. Do powstałych kokilek nałożyć farsz pieczarkowo – szpinakowy iwbić jajo (po jednym do każdego pomidora). Na koniec posypać żółtym serem.

Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do momentu, aż szynka i ser się lekko zrumienią (ja piekłam około 30 minut, ponieważ białka jajek nie były ścięte, w połowie pieczenia podniosłam temperaturę do 180 stopni). Podawać ze świeżymi liśćmi sałat i grzankami.

Uwaga: Jeżeli rozpuszczający się ser zatka dostęp powietrza do wnętrza pomidorów, wtedy mimo wysokiej temperatury pieczenia białka jajek nie zetną się, dlatego zwróćcie na to uwagę. Część sera można zamiast na wierzch włożyć do pomidorów przed wbiciem jajek, ewentualnie podczas pieczenia zrobić wentylki widelcem i lub wykałaczką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation