Kuchnia

jedzenie

Calzone z patelni
Składniki ciasto :
1/2 szklanki ciepłej wody
10g suchych drożdży
3 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
170 ml ciepłego mleka
1 łyżka oliwy
Składniki nadzienie :
200g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 puszka pomidorów krojonych
kiełbasa chorizo
starty ser żółty lub mozzarella
sól
pieprz
oregano
Dodatkowe składniki :
olej do smażenia

Przygotowanie :

Do kubeczka wlej ciepłą wodę. Wsyp cukier i drożdże. Wymieszaj składniki i odczekaj do wyrośnięcia.

Do miski wsyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie w środku i wlej rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę i całą wysmaruj oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą. Wrzuć pokrojoną kiełbasę i podsmaż parę minut. Wlej pomidory i całość duś 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj. Na jednej części ułóż farsz i posyp serem. Nałóż drugą część i sklej ze sobą boki. Ciasto przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

http://anyzkowo.blogspot.com/2013/09/calzone-z-patelni.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation